juryrapport

Juryrapporten van de schrijfwedstrijd 2022.

Op de 1ste plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “Het bijzondere vuurvliegje”

geschreven door Femke Timmermans
uit groep Groen van De Mozaïk

Het verhaal is goed geschreven, met een snelle maar duidelijke opbouw en een mooi einde, en het zit goed in elkaar. Je kiest mooie woorden en verbindingswoorden en gebruikt echte vreugdekreten en angstkreten tijdens de achtervolgingen en puft geloofwaardig uit bij de koelkast, waardoor je verhaal heel fijn leest en voorleest. Er zit vaart in het verhaal bij de spannende momenten, maar er is ook tijd voor een gevoelig afscheid van het vuurvliegje aan het einde.

Een fantasierijk, aandoenlijk en beeldend verhaal. Met wat tekeningen erbij zou het een leuk kinderboek zijn!

Op de 2de plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “Van grijs naar groen”
geschreven door Julia de Vries
uit groep 8 van De Kikkenduut

Een origineel en mooi geschreven verhaal, creatief, met een duidelijke verhaallijn en een goede opbouw, en het sluit goed aan op het thema Gi-ga-groen!

Je schreef een mooie inleiding, waardoor je meteen in het verhaal zat. De namen van de personages zijn leuk gevonden. Leuk is ook de verwijzing naar de prijs van vorig jaar: de natuurwandeling. Leuk zo’n inside joke!

Het is een verhaal met een duidelijke boodschap, de hoofdpersonen hebben een missie en laten zich niet uit het veld slaan door tegenwerking. De politiek ziet meer in beton, maar gelukkig staat de jonge generatie op om het groen terug te brengen in hun wereld. Dat is een hoopvolle boodschap!

Kortom: een sterk verhaal!

Op de 3de plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “De bramenstruik”
geschreven door Maud Weijers
uit groep 7 van De Klimop

Een goed geschreven verhaal, mooi van stijl, met grappige omschrijving van gevoelens. De gesprekken tussen de hoofdfiguren zijn heel sterk en geven meteen een goed beeld van de verschillende karakters.

Het hele verhaal heeft een zonnige sfeer, en ook de mooie tekening zorgt ervoor dat je blij wordt van dit verhaal. Het heeft humor en een verrassend en origineel einde.

Een goed, fantasievol en beeldend verhaal: met wat illustraties erbij zou het een leuk voorleesboek zijn!

Complimenten Maud!

De jury:
Maureen Heeren, programmeur Bibliotheek Oisterwijk/Moergestel
Michelle Oolders, lees-mediaconsulent
Marya Hüsstege, Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur
Pippa Kooijmans, winnares voorleeswedstrijd 2021
Sem van Dongen, junior-jurylid