juryrapporten

Juryrapporten van de schrijfwedstrijd 2023.

Op de 1ste plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “Het goede doel”
geschreven door Valentine en Mijntje
uit groep 7/8 van De Bunders

Een mooi geschreven verhaal, creatief, met een duidelijke verhaallijn en een goede opbouw. De zinsopbouw is vloeiend, de personages zijn goed beschreven en het verhaal heeft een mooie structuur van begin, midden en einde. Het zou nog prettiger leesbaar zijn als het in alinea’s was verdeeld.

Het verhaal is leuk bedacht, actueel met vlogs, hoge kosten van wonen, personeelstekorten, verhuizen: past goed bij het thema. Goede moraal: het is duidelijk dat sommige mensen het lastige hebben dan anderen.

Het verhaal is goed verzorgd: netjes geschreven, goed leesbaar door de witregels en mooi geïllustreerd.

Kortom: een sterk verhaal. Complimenten Valentine en Mijntje!

Op de gedeelde 2de plaats zijn geëindigd:
Het verhaal “De jacht”
geschreven door Boaz Welle
uit groep 7 van De Klimop
én
Het verhaal “De wens komt uit”
geschreven door Lotte
uit groep 7 van De Kikkenduut

Jurybeoordelingen:

“De Jacht”
Het verhaal heeft een pakkende opener. Het is spannend met het spectaculaire gevecht en de koe die alles vanaf de zijlijn navertelt: erg mooi gevonden! Mooie illustratie die de sfeer goed weergeeft. Jammer dat het wat aan de korte kant is: we hadden graag meer gelezen.
Zeer origineel verhaal wat vooral opvalt door het rijke taalgebruik. Heel knap voor iemand van groep 7!Deze jongen heeft zeker schrijftalent. Met een wat langer verhaal en een nog iets verder uitgewerkt einde zeker een potentiële winnaar voor komend jaar!
Complimenten Boaz en ga door met schrijven!

“De wens komt uit”
Warm verhaal over meisje dat samen met haar sprekende kat één dag door de jungle loopt. Mooi om te lezen hoe de kat eerst een beetje knorrig is, maar langzaamaan toch enthousiast wordt. Dat is mooi beschreven: “geen mandje meer, geen brokjes meer, geen speeltjes meer. Waar is thuis?” Prachtige zin! Verhaaltje dus met literaire potentie door karakter-ontwikkeling en gebruik van verschillende perspectieven.
Het is een fantasierijk en grappig verhaal, mooi geschreven en goed te volgen. Knap ingeleefd in de dieren. De omgeving van de jungle werd goed omschreven. Netjes geschreven, leest rustig door de alinea’s.
Een tip zou zijn om het einde iets meer aandacht te geven: dat was wat abrupt.
Complimenten Lotte!

Op de 3de plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “Bij een kind van 4 thuis”
geschreven door Jessie Kools
uit groep 7 van De Kikkenduut

Een origineel en grappig verhaal. Het is knap hoe vanuit verschillende perspectieven naar dezelfde situatie werd gekeken. Knap ingeleefd in een peuter van 4, en in allerlei niet levende objecten, die door jou alsnog tot leven komen.

Het verhaal is goed verzorgd: netjes geschreven, rustig door het gebruik van alinea’s, en het past helemaal in het thema.

Complimenten Jessie!

De jury:
Maureen Heeren, programmeur Bibliotheek Oisterwijk/Moergestel
Michelle Oolders/Geert Smeets,  lees-mediaconsulent
Marya Hüsstege, Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur
Femke Timmermans, winnares voorleeswedstrijd 2022
Sem van Dongen, junior-jurylid