juryrapport

Op de 1ste plaats geëindigd:
Jurybeoordeling ‘Hondenmanicure’
geschreven door Pippa Kooijmans
uit groep 7 van De Kikkenduut

De jury vond het beslist een prijswinnaar. Het is een goed geschreven verhaal met een happy end. De rijmziekte maakt het erg grappig. Het rijmen door de ‘ik-persoon’ werkt heel goed: daardoor herken je ook degene die aan het woord is. En: we hebben het hele verhaal met een glimlach gelezen!

Je hebt goed gebruik gemaakt van het thema “Worden wat je wil” en voor jezelf een leuk fantasieberoep bedacht. Dat heb je goed uitgewerkt, met zelfs een link en een telefoonnummer!

Het verhaal is goed en luchtig geschreven. Netjes qua spelling, indeling en leestekens. Dat is ook een belangrijk pluspunt, want het maakt het lezen een stuk prettiger.

Het is een verhaal met een goede afsluiter. Het laat zien hoe gelukkig het je kan maken als je een toekomstdroom hebt, vooral als die droom ook nog eens uitkomt. Tip: wordt vooral schrijver!

Op de 2de plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “De verkeerde kapper”
geschreven door Bente van Mensvoort en Bram Weterings
uit groep Oranje van Mozaïk

Een erg grappig, origineel en fantasierijk verhaal. We hadden tranen in onze ogen van het lachen! Slim om bekende voetballers te gebruiken, dat maakt het extra grappig!

Leuk hoe een Nederlandse kapper plezier en geluk brengt in Afrika met zijn kleurrijke kapsels! Mooie tekening met de regenboog boven de kapperszaak, net zo kleurrijk als de kapsels van kapper Klaas!
Het verhaal heeft een verrassende opbouw met een onverwacht happy end. Er zit een moraal in van nooit opgeven en successen delen, wat het heel bijzonder maakt.

Tip1: Zou leuk zijn als luisterverhaal.

Tip 2:Let er volgende keer wel op dat je de punten en komma’s op de goede plaats zet, dat maakt het lezen makkelijker!

Tip 3: Ga vooral door met schrijven!

Op de 2de plaats geëindigd:
Jurybeoordeling “De grasprietjesrechtzetter”
geschreven door Janne Roloff
uit groep 8 van De Coppele

Het is een grappig verhaal waarover goed is nagedacht en waarin op een originele manier gebruik is gemaakt van het thema “Worden wat je wil”!

Het verhaal is goed geschreven, met een snelle maar duidelijke opbouw en een mooi einde, en het zit goed in elkaar. Janne heeft heel goed nagedacht over het zelf-bedachte beroep, met een omschrijving van de taken en een beschrijving van de nadelen en vooral de voordelen. Het voldoet aan alle voorwaarden voor een goede kandidaat voor een prijswinnaar. Er ontbreekt echter een plot: anders was dit mijn nummer 1 geweest.

Mooie tekening, die uitnodigt om het verhaal snel te gaan lezen!

De jury:
Maureen Heeren, programmeur Bibliotheek Oisterwijk/Moergestel
Michelle Oolders, lees-mediaconsulent
Marya Hüsstege, Stichting Oisterwijk Schrijft Cultuur
Sam Wolfs, winnares voorleeswedstrijd 2020
Sem van Dongen, junior-jurylid